Elektroszmog mérés

Kérdése van? Hívjon MOST!
+36 20 / 496 6900; +36 72 / 497 731
vagy KÜLDJÖN mail-t
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Elektroszmog

Elektroszmog, azaz kis és nagyfrekvenciás mesterséges sugárzások, avagy hova ne helyezze az ágyat, gyermekágyat, íróasztalt?

Az elektro szmog mint munkakörnyezeti expozíció:

Ezen sugárzások környezetünkben, lakásainkban, munkahelyünkön általánosságban kivétel nélkül mindenhol jelen vannak. A kérdés csupán az, hogy milyen mértékben, azaz hogy van e egészségünkre nézve ártó hatású kockázatunk. Az elektroszmog tulajdonképpen egy gyűjtő fogalom, mely vonatkozik mindazon nem radioaktív mesterséges sugárzásokra, elektromágneses terekre, egymással kölcsönhatásban álló elektromos és mágneses felületekre, ezek által gerjesztett elektromos és mágneses térerősségekre, teljesítmény sűrűségekre, melyek a környezetre ártalmasak, és melyek az emberi és más élő szervezetekben különböző megbetegedéseket okozhatnak, vagy azok bekövetkezésének rizikóját lényegesen megnövelhetik. Az elektroszmogot a 0 Hz – 30 KHz közötti frekvenciájú kisfrekvenciás, valamint a 30 KHz – 300 GHz közötti nagyfrekvenciájú mesterséges sugárforrások gerjesztik.

Kisfrekvenciás sugárforrások példái:

Egyen és váltóáramú elektromos gépek, berendezések, vezetékek, háztartási elektromos ellátás ( pl. távvezetékek, villamos vonalak, trafók, földkábelek, légkábelek, lakás hálózati vezetékek, villanyórák, elosztók, háztartási gépek, trafós fényforrások stb.)

Nagyfrekvenciás sugárforrások példái:

Rádióhullámok, mikrohullámok, adóberendezések, radarok, légi rádióirányítás, mobil telefon hálózatok, mobil telefonok, háztartási gépek: mikrosütők, adó – vevők, zsinór nélküli DECT telefonok, babyfon berendezések stb. Az elektroszmog a lakásokban, munkahelyeken helyileg vagy külső ( pl. külső adóberendezések, szomszédos ingatlanok, trafók, stb.), vagy lakáson belüli ( pl. saját gépek, villanyvezetékek, villanyórák, stb.)  sugárforrásokból származtatható.

Érdemes megvizsgáltatnia környezetében az elelktro szmog mértékét és összetételét:

  • ha olyan egészségügyi, közérzeti problémák, betegségek merülnek fel, vagy már tartósan fennállnak, melyeknek konkrét okai nem ismertek, pl. állandó fáradtság, kimerültség, alvászavarok, fejfájás, depresszió, ingerlékenység, vibráló rossz közérzet, szívritmus és /  vagy keringési zavar, daganatos vagy leukémiás megbetegedés stb.,
  • ha hálószobája, munkahelye közelében trafóállomás, elektromos légvezeték, földkábel, erőkábel,  adóberendezés, egyéb erős elektromos sugárforrás található, 
  • ha az Ön környezetében idő közben változások történtek, ha olyan információk birtokába kerül, melyek indokolttá teszik a környezete sugárzás mérését és diagnosztikáját ( pl. a környezetében új sugárzó adóberendezések, transzformátorok telepítése, vagy ha a szomszédos ingatlanban sugárzó berendezések telepítése történt).

A munkáltató jogszabályok által meghatározott kötelességei:

 33/2016. (XI. 29.) EMMI rendelet A fizikai tényezők (elektromágneses terek) hatásának kitett munkavállalókra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről.

Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 15. § (9) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 48. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 6. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendelet hatálya a munkájuk során az elektromágneses tereknek való tényleges vagy vélhető expozícióból keletkező, a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokkal szembeni védelemre vonatkozó minimumkövetelményekre terjed ki.
(2) E rendeletet – az (5) bekezdésben meghatározott kivétellel – a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) szerinti olyan szervezett munkavégzésre kell alkalmazni, amikor a munkavégzés során a munkavállaló az elektromágneses terek által előidézett közvetlen biofizikai hatásnak és közvetett hatásnak lehet kitéve.

(3) Az e rendeletben megállapított expozíciós határértékek kizárólag a rövid távú közvetlen biofizikai hatások és az elektromágneses tereknek való expozíció közötti, tudományosan megalapozott összefüggésekre vonatkoznak.

egyedi ajánlat

Kérdése van? Hívjon MOST!
+36 20 / 496 6900; +36 72 / 497 731
vagy KÜLDJÖN mail-t
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.